Wat is Chi Kung 2019-08-29T17:35:06+00:00

Essentie

Chi Kung, ook geschreven als Qigong, is ook bekend als Chinese yoga.

Chi Kung komt uit de Traditionele Chinese Geneeskunde, is ongeveer 3000 jaar oud en wordt van oudsher toegepast voor een duurzame gezondheid.

De basis van Chi Kung is de holistische opvatting dat mens en universum één organisch geheel vormen. Chi (Qi) betekent adem, energie; Kung (Gong) betekent oefenen, werk, moeite. Chi Kung kun je dus zien als oefeningen die jouw levensenergie positief beïnvloeden.

Het is de kunst oefeningen te gebruiken voor gezondheid, levenskracht en harmonie.

De oefeningen bestaan uit bewegingen, houdingen en ademhalingen. Ze zijn eenvoudig te leren en werken diep door; de essentie ligt in de zorgvuldige aandacht ervoor. Chi Kung geeft je ontspanning en tegelijkertijd veel energie.

Chi Kung staat van oudsher in dienst van het voorkomen en behandelen van ziekten, het behouden ven verbeteren van de gezondheid, het vertragen van het verouderingsproces en het verlengen van het leven. Daarom is het ook mogelijk om er therapeutisch mee te werken.

Effect

De bewegings, houdings- en ademhalings-oefeningen van Chi Kung hebben een positieve invloed op het welzijn. Beoefenaren ervaren meer rust, beter concentratievermogen en meer vitaliteit en souplesse.

Het geconcentreerd zijn op de bewegingen, het spannen en ontspannen van weinig gebruikte rechte en diagonale spieren, het je mee laten voeren op zachte muziek en het bewust navoelen van de effecten van de oefeningen, veroorzaakt deze weldadige combinatie van ontspanning en energie.

De Chinese geneeskunde hanteert metaforisch taalgebruik om de effecten van de oefeningen te verhelderen. Zo staat de hemel voor openheid en is meestal een beweging naar boven, terwijl de aarde staat voor geborgenheid; dat is meestal een sluitende beweging  naar beneden. Met de metaforen proberen we van de effecten een beeld te vormen, zodat deze ook cognitief worden beleefd en versterkt. Met name de diagonale bewegingen – vaak verbindingen tussen hemel en aarde – zorgen voor het strekken van spieren die normaliter gespannen blijven. Het alternerend strekken en ontspannen van spieren werkt als een lichaamsmassage. Ook in de Westerse psychologie kennen we het verschijnsel dat lichaamshoudingen sterk gerelateerd zijn aan gevoelens. Probeer maar eens een gevoel van verdriet op te roepen als je in een hoera-houding staat. Iedereen die wel eens aan acteren heeft gedaan kent die verbanden.

De lessen Chi Kung zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden, voor zowel jong als oud. Elke les staat op zichzelf.