Wat is Chi Kung 2018-11-25T15:55:43+00:00

Wat is Chi Kung / Chinese yoga

Tai Chi Tao Chi Kung
Chi Kung, ook geschreven als Chikung, Qigong of Qi Gong, is ook bekend als Chinese yoga. Het is de kunst oefeningen te gebruiken voor gezondheid, levenskracht en harmonie. De oefeningen bestaan uit bewegingen, houdingen en ademhalingen. Na instructie wordt de uitvoering van de oefeningen ondersteund door muziek. De oefeningen zijn eenvoudig en werken diep door; de essentie ligt in de zorgvuldige aandacht voor de bewegingen. Chi Kung kan prima gecombineerd worden met andere sporten, zoals fitness, zwemmen, (hard)lopen, ..
Betekenis Tai Chi Tao
Tai = universeel, gecentreerd, kracht in het centrum van de mens en van elk levend wezen.
Chi (Ji) = natuur, contrast; net als een boom, met de wortels in de grond en de kruin wezend naar de hemel.
Door Tai en Chi voed je je levensenergie en ontstaat er groei.
Tao = de weg.

Oorsprong

Chi Kung komt uit de traditionele Chinese geneeskunde en is ongeveer 3000 jaar oud. De basis van Chi Kung is de holistische opvatting dat mens en universum één organisch geheel vormen. De oefeningen staan in het teken van 5 elementen uit de natuur: water, hout, vuur, aarde en metaal. Elk element correspondeert met een orgaan, een zintuig, een lichaamsdeel, een emotie en een seizoen. De metafoor gaat ervan uit dat de elementen met elkaar in relatie staan. Doel van Chi Kung is deze elementen in evenwicht te brengen.

Effect

De bewegings, houdings- en ademhalings-oefeningen hebben een positieve invloed op het welzijn. Beoefenaren ervaren rust, beter concentratievermogen, meer vitaliteit en souplesse. Er bestaan duizenden oefeningen en vele vormen. Sommige oefeningen zijn bedoeld om je algehele gezondheid op peil te brengen en te houden, andere kunnen heel gericht ingezet worden bij bepaalde problemen, bijvoorbeeld rug- of nekklachten. De oefeningen zijn gemakkelijk te leren.
De oefeningen van het element water maken je zeker en sterk. De oefeningen van het element hout maken je rustig en mild.
De oefeningen van het element vuur fleuren je op. De oefeningen van het element aarde helpen je te stoppen met piekeren.
De oefeningen van het element metaal helpen je los te laten en verdriet te verwerken.

De elementen

Water

Hout

Vuur

Aarde

Metaal