Het regelmatig beoefenen van Qigong verlaagt het gehalte aan cortisol (stresshormoon) in het bloed. Zie hieronder studies naar positieve effecten op je fysieke en mentale gezondheid.

Qigong vermindert het hongergevoel

Qigong vermindert het hongergevoel van een lege maag. Hongergevoel verdwijnt en gevoel van troost wordt ervaren in de volgende situaties: ontbreken van een maaltijd, caloriebeperking en zelfs tijdelijk bij het therapeutisch vasten.

Qigong vermindert depressieve- en angstgevoelens

Deze studie uit 2021 door Beijing University of Chinese Medicine laat bij studenten zien dat het beoefenen van Qigong effectief is in het verminderen van depressieve- en angstgevoelens.

Qigong verbetert longfunctie bij Covid

Deze studie verricht door de Shanghai University laat zien dat het beoefenen van Qigong de ademhaling verbetert en het kuchen vermindert bij opgenomen patiënten met ernstige Covid-klachten en het ziekenhuisverblijf vermindert.

Qigong verlaagt stresshormoon ACTH

Onderzoek op gezonde deelnemers. Na het beoefenen van Qigong gedurende één maand, zijn de bloedwaardes van de stresshormoon ACTH significant lager.

Positief effect Qigong op bloeddruk en cholesterol

Na 8 weken oefenen met Qigong dalen zowel de systolische als de dystolische bloeddruk. Daarnaast daalt het gehalte aan cholesterol (HDL).  

Qigong verbetert lage rugpijn

Uit het onderzoek blijkt dat Qigong pijn sterk vermindert en functionele mogelijkheden sterk vergroot. Daarnaast blijkt dat Qigong  rompstabiliteit verbetert, hartsnelheid verlaagt, ademhaling verbetert en mentale welzijn vergroot.

Qigong doet goed bij borstkanker

Qigong verbetert de spieren rondom de schouder. Daarnaast blijkt dat Qigong een groot effect heeft op depressieve klachten die ontstaan na een operatie van borstkanker.

Qigong verbetert het immuunsysteem

Deze studie studie laat zien dat het beoefenen van Qigong een positief effect heeft op NK-cellen (naturalkillercellen) en B-lymfocyten, beide belangrijk voor de kwaliteit van het immuunsysteem.

Qigong verbetert gezondheid bij hartfalen

In geval van hartfalen, leidt het beoefenen van Qigong tot versterking van de hartspier, betere conditie en een sterke afname van depressieve gevoelens. Als conclusie werd gesteld dat Qigong de kwaliteit van leven sterk verbetert.

Qigong verbetert cardiovasculaire functies

Onderzoek uitgeoverd op gezonde deelnemers. Significante verbetering van mentale functies, bloeddruk en cardiovasculaire functies. Na het stoppen met Qigong, stopt ook de verbetering. Conclusie: regelmatige beoefening is belangrijk voor de gezondheidseffecten.

Qigong verbetert schoolprestaties en zelfbeeld van pubers

Het regelmatig beoefenen van Qigong heeft positief effect op de schoolprestaties van pubers 13-18 jaar. Daarnaast verbetert het zelfbeeld en het algemeen psychologisch welbevinden.

Meridianen als fysieke verbindingen door het hele lichaam

In dit artikel lees je dat meridianen de verbinding zijn tussen de verschillende spiergroepen door het hele lichaam.

Scroll naar boven