Wat is Qigong

De oorsprong 

Qigong is een Tai Chi-gerelateerde bewegingsvorm uit de Traditionele Chinese Geneeskunde, met wortels in het Taoïsme en het Boeddhisme. Imposant lange wortels, want deze meditatieve bewegingskunst bestaat al ruim 3000 jaar en wordt van oudsher toegepast voor een duurzame gezondheid. 

De basis van Qigong is de opvatting dat mens en universum één organisch geheel vormen. Qi (Chi) betekent adem, (levens)energie -onzichtbare kracht die door je lichaam stroomt en er leven aan geeft; Gong (Kung) betekent oefenen, werk, cultiveren. Een harmonieuze stroom van Qi (levenskracht) in je lichaam houdt/maakt je Gezond. Qigong kun je zien als oefeningen die jouw levensenergie positief beïnvloeden. Met Qigong houd je op een effectieve manier je lichaam soepel en gezond, en je geest kalm en sereen. Met Qigon sta je beter in verbinding met jezelf. Je hoeft bij Qigong niets te presteren. Het is de ervaring die telt. De oefeningen bestaan uit bewegingen, houdingen en ademhalingen. Ze zijn eenvoudig te leren en werken diep door; de essentie ligt in de zorgvuldige aandacht ervoor. Qigong geeft je ontspanning en tegelijkertijd energie.

Vanuit het Boeddhisme: waarnemen zonder oordeel. De oefeningen doen met aandacht voor de ervaring van de beweging.
Vanuit het Taoïsme: de natuur als inspiratie om om te gaan met de uitdagingen van het dagelijks leven. Metaforen uit de natuur helpen de oefeningen meer te beleven. -De geest maakt niet veel onderscheid tussen werkelijk iets beleven of je je verbeelden dat je iets beleeft-.

Qigong staat van oudsher in dienst van het voorkomen en behandelen van ziekten, het behouden en verbeteren van de gezondheid, het vertragen van het verouderingsproces en het verlengen van het leven. Daarom is het ook mogelijk om er therapeutisch mee te werken.

Mijn stijl van Qigong

Er zijn verschillende Qigong technieken, vormen en stijlen, waarvan sommige vooral gericht zijn op de ademhaling, andere op de spieren en weer andere op het functioneren van de organen. In mijn lessen combineer ik deze stijlen tot een harmonieus geheel. Daarbij combineer ik zachte en ontspannende oefeningen vanuit de Tai Chi Tao (kalme geest), meridiaanstrekkingen voor het aanspannen en ontspannen van de spieren (rustig lichaam) en de vijf-elementen oefeningen (emotionele kalmte). De vijf elementen uit de natuur (water, hout, vuur, aarde en metaal) corresponderen elk met een orgaan, een zintuig, een lichaamsdeel, een emotie, een seizoen van een jaar en een seizoen van het leven. 

Voor mij is het belangrijkste effect van Qigong en Bodyfulness het vaste grond vinden in mezelf; het zijn gevoelens van verbinding en kracht. Het middel daarvoor is het gebruik van alle spieren in het lichaam; de spanning tussen tegengestelden: het krommen en rechten van de rug, het openen en sluiten van de schouderbladen of het draaien en het centreren in lichaamsposities. De alternerende bewegingen en draaiingen van de romp brengen alle spieren, gewrichten, organen en weefsels in beweging. De Aandacht voor de ervaring van de beweging, de Emotie -de oefeningen doen vanuit vriendelijkheid-, de vloeiende ademhaling en de muziek brengen de geest in een langzame, rustige cadans. Je wordt dat gewaar als een gevoel van zowel kalmte en energie. 

Qigong is kalme energie

Scroll naar boven

Voeg je koptekst hier toe