Wat is Qigong

De oorsprong 

Qigong is een Tai Chi-gerelateerde bewegingsvorm uit de Traditionele Chinese Geneeskunde, met wortels in het Taoïsme en het Boeddhisme. Imposant lange wortels, want deze meditatieve bewegingskunst bestaat al ruim 3000 jaar en wordt van oudsher toegepast voor een duurzame gezondheid. 

De basis van Qigong is de opvatting dat mens en universum één organisch geheel vormen. Qi (Chi) betekent adem, energie, levenskracht; Gong (Kung) betekent oefenen, werk, cultiveren. Een harmonieuze stroom van Qi (levenskracht) in je lichaam maakt je Gezond. Qigong kun je dus zien als oefeningen die jouw levensenergie positief beïnvloeden. Je hoeft bij Qigong niets te presteren. Het is de ervaring die telt. De oefeningen bestaan uit bewegingen, houdingen en ademhalingen. Ze zijn eenvoudig te leren en werken diep door; de essentie ligt in de zorgvuldige aandacht ervoor. Qigong geeft je ontspanning en tegelijkertijd energie.

Qigong is de basis van Bodyfulness 

Qigong staat van oudsher in dienst van het voorkomen en behandelen van ziekten, het behouden en verbeteren van de gezondheid, het vertragen van het verouderingsproces en het verlengen van het leven. Daarom is het ook mogelijk om er therapeutisch mee te werken.

Mijn stijl van Qigong

Er zijn verschillende Qigong technieken, vormen en stijlen, waarvan sommige vooral gericht zijn op de ademhaling, andere op de spieren en weer andere op het functioneren van de organen. In mijn lessen combineer ik deze stijlen tot een harmonieus geheel. Daarbij combineer ik zachte en ontspannende oefeningen vanuit de Tai Chi Tao (kalme geest), meridiaanstrekkingen voor het aanspannen en ontspannen van de spieren (rustig lichaam) en de vijf-elementen oefeningen (emotionele kalmte). De vijf elementen uit de natuur (water, hout, vuur, aarde en metaal) corresponderen elk met een orgaan, een zintuig, een lichaamsdeel, een emotie, een seizoen van een jaar en een seizoen van het leven. 

De traditionele Chinese geneeskunde inspireert me, omdat het gebruik maakt van vele  bloemrijke metaforen. Tegelijkertijd ben ik een nuchtere Nederlandse/Spaanse die gaat voor resultaat. Voor mij is het belangrijkste effect van Qigong het thuiskomen bij jezelf; het gecentreerd zijn. Het middel daarvoor is het gebruik van alle spieren in het lichaam aan de hand van oefeningen die begeleid worden door een metaforisch beeld. De beelden werken als versterkers van de oefeningen. Alle oefeningen in de Qigong maken gebruik van een spanning tussen tegengestelden: het krommen en rechten van de rug, het openen en sluiten van de schouderbladen of het draaien en het centreren in lichaamsposities. De alternerende bewegingen en draaiingen van de romp brengen alle spieren, gewrichten, organen en weefsels in beweging. De aandacht voor de ademhaling en de muziek brengt daarbij de geest in een langzame, rustige cadans. Je wordt dat gewaar als een gevoel van zowel rust en energie. 

Qigong is kalme energie

Scroll naar boven

Voeg je koptekst hier toe