FAQ

Alles over Qigong & Bodyfulness

Meest gestelde vragen over Qigong & Bodyfulness

Qigong (nieuwe spelling) is hetzelfde als ChiKung (oude spelling). Twee benamingen voor hetzelfde. In America is Qigong ook bekend als Chinese yoga.
Tai Chi is een krijgskunst, terwijl Qigong onderdeel is van de Traditionele Chinese Geneeskunde en omvat duizenden jaren van Chinese bewegingsleer, ademhaling, visualisatie en meditatie.
De beoefenaars van Tai Chi gebruiken Qigong om zich innerlijk en fysiek te ontwikkelen. Met Qigong ontwikkelt men, kracht, concentratie, rust, vitaliteit en een sterker mentaliteit. Tai Chi Tao is een vorm van Qigong gericht op gezondheid, welzijn en ontspanning. In mijn lessen zitten veel oefeningen uit de Tai Chi Tao.
Hoewel Qigong ook bekend is als Chinese yoga, is het echt een eigen manier van bewegen. Anders dan bij sommige vormen van Yoga, zijn bij Qigong de ledematen meestal ontspannen en zelden volledig gestrekt. Yoga richt zich in het algemeen meer op het vasthouden van posities (asana’s) en beweegt meestal snel van de startpositie naar het eindpunt: de extensie, de buiging en/of de balans. Bij Qigong gaat het juist om de vloeiende beweging, waarbij de eindpositie niet belangrijker is dan de weg ernaar toe. Het verschil is fysiek, psychologisch en spiritueel. Omdat je bij Qigong niet tot de maximale strekking gaat, is het minder belastend voor je gewrichten. Qigong richt zich op het stromende nu. Dit is slechts een illustratie want er zijn heel veel vormen van Yoga en heel veel vormen van Qigong. Yoga en Chi Kung gaan heel goed samen. Ze zijn als broer en zus.

Qigong (of Chi Kung) betekent letterlijk “oefenen/vaardigheid met je levenskracht/energie”.  Het is een bewegingsvorm met wortels in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het is het beoefenen en cultiveren van je levenskracht door middel van beweging, ademhaling en ontspanning. Met vloeiende bewegingen oefen je een goede houding en je ademhaling. Je rekt en strekt je lichaam en tegelijkertijd is het ook een vorm van meditatie. Het is een krachtig middel om voor jezelf te zorgen: voor je lichaam, je geest en je emoties.

Qi is een begrip uit de taoïstische filosofie. Het is de universele levensenergie. Qi betekent de door de natuur meegegeven levenskracht. Het is de vonk die ontstaat uit de ontmoeting tussen de polaire krachten Yin and Yang, de tegengestelde energieën in alles wat leeft. We nuchtere Nederlanders kennen dit vooral als positief en negatief, licht en donker, warm en koud, inspanning en ontspanning etc. In de taoïstische praktijk staat het versterken, cultiveren en vrij laten stromen van de Qi, de levensenergie, centraal. Waar de Qi niet meer onbelemmerd stroomt, ontstaan blokkades. Die uiten zich in ziekte, disbalans en een verstoorde harmonie. Door aandacht te besteden aan jouw levensenergie en deze te koesteren, zorg je dat je in het dagelijks leven fitter, vitaler en stressbestendiger wordt. Je gezondheid en je conditie worden beter. Je denken en waarnemingsvermogen scherper en alerter.

Yin en yang zijn de twee uitersten van een aspect van het leven. Zonder het ene, kan het andere niet bestaan. Bijvoorbeeld: warm/koud, licht/donker, plus/min, drukte/rust, … Voor elke vorm van beweging in het leven, heb je verschil of onderscheid nodig. Dit geeft een zekere spanning. Zonder spanning, geen beweging. In de Qigong-oefeningen gaat het veelal om spanning-ontspanning (via zachte strekkingen) en het vervolgens loslaten. Door de verschillen, ontstaat beweging. In de beweging, is evenwicht (een grove vorm van homeostase) belangrijk: als je de hele dag knalt, houd je het niet vol. Als je de hele dag op de bank ligt, verslap je. In het yin-yang symbool, zie je dat in de yin, yang zit en in de yang, yin zit. Voorbeeld: bij ontspanning, ontstaat langzaam de behoefte aan activiteit. In de Westerse wereld zou je meer het begrip homeostase gebruiken waar de Chinese Geneeswijze het concept yin-yang gebruikt. Het verschil met de Westerse wereld is dat de Chinezen rondom het begrippenpaar yin-yang een hele filosofie hebben opgebouwd en dit hebben omgezet in allerlei bewegingskunsten zoals Qigong/Chi Kung.

Yin: vrouwelijk, donker, koud, nacht, rust, naar binnen, aarde.
Yang: mannelijk, licht, warm, dag, actie, naar buiten, hemel.

Wu wei is een fundamenteel begrip uit het taoïsme. In het Westen wordt wu wei vaak verkeerd begrepen.
Het karakter wu kan vertaald worden met “niets” of “er is niets”. Wei kan vertaald worden met “doen”. In combinatie wordt wu wei dan ook vertaald met “niets doen”. Maar dat is een te passieve vertaling van het begrip wu wei. Wu wei is niet passief achterover hangen en ongeïnteresseerd alles laten passeren. Wu wei duidt op een “actieve” handeling. Niet in de zin van actiegericht naar buiten treden, maar actief in het scheppen van ruimte om iets van nature te laten ontstaan. Actief in het scheppen van een open en ontvankelijke geest. 
Wu wei is als de reiger die geduldig langs de waterkant wacht op het juiste moment om toe te schieten. Die reiger wacht niet passief aan de kant van de sloot. Ook al vertoont hij geen enkele beweging, hij is wakker en alert. Hij zoekt de juiste balans tussen niet te vroeg, maar ook niet te laat te reageren. Dat maakt zijn handelen weloverwogen en zeer effectief. Wu wei is dus zien wanneer het de juiste tijd is om te handelen en weten wanneer het de juiste tijd is om terug te treden.
Bron: De 5 principes van Tao voor een lichter leven, Linda Ho.

Meridianen zijn energiebanen in je lichaam. Volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze zijn er 12 hoofdmeridianen. Ze zijn genoemd naar de organen waarmee ze verbonden zijn. Ze lopen van de vingertoppen via bepaalde organen naar de tenen en terug. Als je het vanuit de Westerse manier van denken bekijkt, zie je overeenkomsten tussen de meridianen en de spieren. Uit modern anatomisch en biomechanisch onderzoek blijkt dat spieren niet geïsoleerd bewegen, maar in de vorm van ketens. Een afzonderlijke spier is dan een schakel in de keten. De schakels/spieren zijn met elkaar verbonden via bindweefsellagen, de spierfasciae. Ze worden myofasciale meridianen of anatomy trains genoemd. Dat zijn samenhangende ketens van spieren met hun omhulling, de spierfasciae, die gecoördineerde bewegingen van ons lichaam mogelijk maken. Uit onderzoek blijkt er een duidelijke overlap te bestaan tussen een aantal van de klassieke meridianen en deze anatomy trains. Het lijkt erop dat een groot aantal Qigong-bewegingen, die de beweging van Qi in de verschillende meridianen stimuleren gebruik maken van deze anatomy trains.

In Qigong en Bodyfulness zijn de bewegingen langzaam en met aandacht uitgevoerd. Uit onderzoek blijkt dat langzaam bewegen het parasympatische zenuwstelsel activeert.

Hoe zit het alweer? Het autonome zenuwstelsel heeft twee systemen: het sympathische en het parasympatische. Het sympathische zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de lichaamsreactie op gevaar, hetzij reëel of waargenomen. Het zorgt voor vechten en/of vluchten. Het parasympatische zenuwstelsel es verantwoordelijk voor de lichaamsprocessen in een staat van rust. Het helpt het lichaam om te gaan met stress en onrust; het is het zorgsysteem.
Bij de meeste mensen is het sympathische zenuwstelsel over-geactiveerd en het parasympatische onder-geactiveerd.   

Qigong heeft veel positieve gezondheidseffecten:
1. Fysiek: verbetert bloedcirculatie, vergroot spierkracht, versterkt de houding en ontwikkelt souplesse en balans.
2. Mentaal: ontspant en vermindert negatieve emoties zoals onzekerheid en angst. De aandacht bij de bewegingen en de ademhaling brengt je in het nu. 

Er worden wereldwijd studies en onderzoeken verricht naar de effecten van Qigong op de gezondheid. Een paar interessante uitkomsten:
– vergroten van botdichtheid; voorkomen van botverlies bij vrouwen van middelbare leeftijd.
– boost voor je immuunsysteem; significante immunologische veranderingen te zien bij personen die dagelijks 30 minuten Qigong  beoefenen.
– vergroten van je proprioceptie. Proprioceptie is een zintuig dat erg belangrijk is voor de motoriek en balans van het lichaam; het geeft informatie over lichaamshouding, de kracht van armen en benen, gewrichten en pezen, maar ook informatie over vermoeidheid of dat spieren klaar staan tot actie, over spierspanning of dat armen of benen zwaar of moe aanvoelen. De proprioceptie is één van de drie pijlers van het evenwicht.

Reacties van cursisten: beter slapen, meer ontspannen, meer in balans, vitaler, betere conditie, zelfverzekerder, meer contact met je lijf, minder reactief zijn, meer in het nu.

Nee, dat hoeft niet. Het doel van Qigong is niet om leniger te worden. Je strekt en rekt op een milde manier, zonder te forceren.

Jazeker. Qigong kan gecombineerd worden met allerlei sporten, zoals fitness, fietsen, hardlopen en boksen. Regelmatig Qigong beoefenen helpt om een fit, soepel en sterk lichaam te krijgen en te behouden (zie menu Kennis/Wetenschap), maar geeft geen aerobe conditie of lichaamssculptuur. Om dat te bereiken zijn intensieve vormen van lichaamsbeweging nodig.
Een van de voordelen van Qigong (en Tai Chi) is dat het ons meer bewust maakt van ons lichaam. Met name de effecten op het bewustzijn van het lichaam (verbinding), het evenwicht (balans) en de houding (propioceptie) zijn ook van belang in bijvoorbeeld vechtsporten.

Qigong beoefen je met de mindset van “ervaren”, niet vanuit “presteren”.
Met Qigong ligt de nadruk op zachte en milde bewegingen en strekkingen, en je ademhaling. Het gaat om verbinden van lichaam en geest. Zo werk je aan je innerlijke kracht en het helend vermogen van je lichaam. Door de aandacht bij de beweging en de ademhaling te brengen, maak je echt contact met je lijf en het nu. 

Dat verschilt per persoon. De ene voelt het direct. De andere na een paar lessen. Hoe meer je oefent, hoe duidelijker het effect.
Qigong kun je vergelijken met een zelf getrokken bouillon, geen instant cup-a-soup. Je moet het de tijd geven.  
Ik zie Qigong als het dagelijks tandenpoetsen voor lichaam en geest.

Bodyfulness is het ervaren van je lichaam en je geest als één geheel. Je maakt contact met jezelf en met de wereld om je heen. Je gaat je meer ontspannen en wordt zekerder in wat je doet. Emoties en gevoelens worden dan zachte signalen om iets te doen of te laten i.p.v. stoorzenders. 
Stressvermindering is een belangrijk effect van bodyfulness. Je ontwikkelt veerkracht tegen de kleine stresservaringen die iedereen dagelijks heeft (je krijgt alweer een berichtje, het gaat anders dan je verwacht had, iemand zegt iets onaardigs, een blik van afkeuring raakt je, …). Door die dagelijkse stresservaringen kun je fysieke en emotionele klachten krijgen. Uit studies blijkt dat het regelmatig beoefenen van Qigong en Bodyfulness de concentratie aan het stresshormoon Cortisol in het bloed vermindert.
Bodyfulness ontwikkel je zowel via de lessen Qigong als via de lessen Bodyfulness. Het verschil zit in de opbouw van de les: zie menu Lessen/Praktische informatie

Heb je nog een vraag?

Scroll naar boven