De oorsprong van Chi Kung

Chi Kung komt uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. Imposant lange wortels, want deze meditatieve bewegingskunst bestaat al ruim 3000 jaar  en wordt van oudsher toegepast voor een duurzame gezondheid. 

De basis van Chi Kung is de opvatting dat mens en universum één organisch geheel vormen. Chi (Qi) betekent adem, energie; Kung (Gong) betekent oefenen, werk, moeite. Chi Kung kun je dus zien als oefeningen die jouw levensenergie positief beïnvloeden. Je hoeft bij Chi Kung niets te presteren. Het is de ervaring die telt. De oefeningen bestaan uit bewegingen, houdingen en ademhalingen. Ze zijn eenvoudig te leren en werken diep door; de essentie ligt in de zorgvuldige aandacht ervoor. Chi Kung geeft je ontspanning en tegelijkertijd energie.

Het oefenen maakt je rustig en vitaal.

Chi Kung staat van oudsher in dienst van het voorkomen en behandelen van ziekten, het behouden ven verbeteren van de gezondheid, het vertragen van het verouderingsproces en het verlengen van het leven. Daarom is het ook mogelijk om er therapeutisch mee te werken.

Mijn stijl van Chi Kung

Er zijn verschillende Chi Kung technieken, vormen en stijlen, waarvan sommige vooral gericht zijn op de ademhaling, andere op de spieren en weer andere op het functioneren van de organen. In mijn lessen combineer ik deze stijlen tot een harmonieus geheel. Daarbij combineer ik zachte en ontspannende oefeningen vanuit de Tai Chi Tao (kalme geest), meridiaanstrekkingen voor het aanspannen en ontspannen van de spieren (rustig lichaam) en de vijf-elementen oefeningen (emotionele kalmte). De vijf elementen uit de natuur (water, hout, vuur, aarde en metaal) corresponderen elk met een orgaan, een zintuig, een lichaamsdeel, een emotie, een seizoen van een jaar en een seizoen van het leven. 

De traditionele Chinese geneeskunde inspireert me, omdat het gebruik maakt van bloemrijke metaforen. Tegelijkertijd ben ik een nuchtere Nederlander / Spaanse. Voor mij is het belangrijkste effect van Chi Kung het thuiskomen bij jezelf; het gecentreerd zijn. Het middel daarvoor is het gebruiken van alle spieren in het lichaam in combinatie met een metaforisch beeld. Alle oefeningen in de Chi Kung maken gebruik van een spanning tussen twee uitersten: het krommen en rechten van de rug, het openen en sluiten van de schouderbladen of het strekken of krommen van lichaamsdelen. Deze alternerende bewegingen, tezamen met de draaiingen van de romp brengen alle spieren, gewrichten, organen en weefsels in beweging. In combinatie met de aandacht voor de ademhaling en de muziek brengt dit de geest in een langzame, rustige kadans, dat bijdraagt aan de gewaarwording van rust en energie.

Chi Kung is kalme energie

Scroll naar top

Voeg je koptekst hier toe